Αύξηση της Ενδοοικογενειακή βίας εν μέσω πανδημίας

Η νέα πανδημία που έχει επηρεάσει όλον τον πληθυσμό παγκοσμίως, ανάγκασε όλες τις χώρες να περιορίσουν τους πολίτες τους σε κατ’ οίκον καραντίνα. Σίγουρα, αυτή η κίνηση έγινε για να προστατευθούν όλοι από την μετάδοση του Κορονοϊού και να υπάρξουν όσο λιγότερα θύματα.

Αυτή η καραντίνα όμως έχει και άλλη όψη. Την όψη της ενδοοικογενειακής βίας. Μιας βίας που περιορίζεται στους 4 τοίχους κάθε σπιτιού και πολλές φορές μένει κρυφή από την κοινωνία. Είναι λοιπόν και αυτά θύματα, που πρέπει να προστατευθούν και να δοθεί η ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται.

Οι τεταμένες σχέσεις που έρχονται στην επιφάνεια, η δυσκολία διαχείρισης προβλημάτων των παιδιών, ο λιγότερος χώρος αλλά και ο περισσότερος χρόνος μαζί, η διακοπή της εργασίας αλλά και η οικονομική ανασφάλεια, δημιουργούν εντάσεις στην οικογένεια που κλιμακώνονται σταδιακά και οδηγούν στην βία.

Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, που βρίσκεται σε ισχύ η καραντίνα λόγω πανδημίας, οι κλήσεις στην γραμμή SOS 15900, έχουν παρουσιάσει αύξηση περίπου κατά 20% και κυρίως για θέματα βίας κατά των γυναικών. Θύτες είναι κατά πλειοψηφία οι ερωτικοί σύντροφοι και οι σύζυγοι των γυναικών αυτών.

Αναγνωρίζοντας την δυσκολία που υπάρχει όσον αφορά την καταγγελία κακοποιημένων γυναικών, αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσοστό κακοποίησης είναι αρκετά υψηλότερο.

Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας.

Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση.

Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *