Ποια είναι η θέση του δασκάλου στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών αλλά και ποια των γονέων; Έχουν κοινό σκοπό, κοινές ευθύνες ή ο δάσκαλος έχει σαν στόχο μόνο την διδασκαλία;
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις/απορίες που έχουν οι περισσότεροι γονείς και παιδιά. Απορίες που αν απαντηθούν θα διευκολύνουν την μεταξύ τους σχέση αλλά και θα ενισχύσει το κοινό στόχο.
Αρχίζοντας λοιπόν να το αναλύουμε, ξεκινάμε από το δεδομένο που έχουμε, ότι δηλαδή τα παιδιά πρέπει και επιζητούν τα όρια και τους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί είναι κοινοί είτε για την οικογένεια, το σπίτι, για την βόλτα, για τους παππούδες αλλά και το σχολείο. Αφού μέσα από τους κανόνες και το πρόγραμμα θέτουμε τις βάσεις για την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Μιας και αναγνωρίζουμε λοιπόν ότι είναι υψίστης σημασίας οι κανόνες για την σωστή διαπαιδαγώγηση, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοί θα πρέπει να ακολουθούνται παντού και εν προκειμένω και στο σχολείο.
Το σχολείο είναι μία μικρή οικογένεια, που επίσης ακολουθεί κανόνες, διδάσκει και διαπαιδαγωγεί τα παιδιά. Είναι αρκετά σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ότι σχολείο και οικογένεια έχουν κοινούς στόχους, κι αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν γονείς και δάσκαλοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά και συνεργάζονται. Εκτός από την συνεργασία, γονείς και δάσκαλοι θα πρέπει να αλληλοστηρίζονται και να έχουν μια κοινή γραμμή. Δεν πρέπει ο ένας να κατηγορεί ή να μειώνει τον άλλον γιατί τότε το παιδί θα μπερδευτεί και θα επιλέξει την πλευρά που τον συμφέρει. Μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά προσπαθούν να βρουν “χαραμάδες” σε κανόνες και σχέσεις για να περάσουν το δικό τους. Εάν απαξιώσετε εσείς τον δάσκαλο τότε και το παιδί θα κάνει το ίδιο, όχι μόνο σαν δάσκαλο αλλά και σαν άνθρωπο. Από αυτή τη συμπεριφορά ο μόνος χαμένος θα είναι το παιδί σας…όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον.
Οι κανόνες του σπιτιού, θα πρέπει να ενισχύονται στο σχολείο αλλά και οι κανόνες του σχολείου θα πρέπει να ενισχύονται στο σπίτι. Έτσι το παιδί θα αντιληφθεί ότι οι κανόνες στην ζωή του είναι κοινοί παντού και πρέπει να τους ακολουθεί είτε είναι σπίτι, είτε σχολείο είτε στο σπίτι φίλων. Με τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίζουμε το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει το παιδί και δεν του προκαλούμε σύγχυση.
Επομένως, ο ρόλος των γονέων και των δασκάλων δεν είναι διαφορετικός αλλά αλληλένδετος και ουσιαστικός!