ΔΕΠΥ – Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ;

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ (attention deficit hyperactivity disorder – ADHD) ονομάζεται η συστηματική συμπεριφορά του ατόμου, που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε οτιδήποτε χρειάζεται, είτε αυτό είναι παιχνίδι είτε αυτό είναι διάβασμα κτλ. Το συναντάμε συχνά κατά την παιδική ηλικία και ορίζεται από πληθώρα ειδικών ως διαταραχή, καθώς θεωρούν πως ως διαταραχή αφορά σε μεγάλο μέρος του παιδικού πληθυσμού.

Τα κύρια χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ, όπως είναι η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, μπορούν εσφαλμένα να αγνοηθούν καθώς είναι κοινά χαρακτηριστικά παιδιών μικρής ηλικίας και μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν. Έτσι η ΔΕΠΥ παραμένει συχνά αδιάγνωστη ή και εσφαλμένα διαγνωσμένη.

ΗΛΙΚΙΑ

Η ΔΕΠΥ αρχίζει να εκδηλώνεται κυρίως μετά τα 3 έτη και κορυφώνεται έως τα 7 έτη, ενώ η καλύτερη διάγνωση μπορεί να γίνει όταν το παιδί ξεκινήσει το σχολείο.

ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ

Εμφανίζεται το ίδιο συχνά σε όλες τις εθνότητες, φυλετικές ομάδες και κοινωνικές τάξεις. Όσον αφορά το φύλλο, θεωρείται πως τα αγόρια έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητας να εκδηλώσουν ΔΕΠΥ, σε σύγκριση με τα κορίτσια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν έρευνες που αναθεωρούν αυτό το ποσοστό και δίνουν εξίσου ίδιες πιθανότητες εκδήλωσης σε αγόρια και κορίτσια.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά με ήπια συμπτώματα και σωστή διάγνωση μπορούν να φτάσουν στα επίπεδα μη διαταραχής, ενώ τα παιδιά με πιο έντονα συμπτώματα μαθαίνουν τρόπους και τεχνικές ώστε να μπορούν να είναι λειτουργικά.

Το κλειδί της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ, είναι η ΕΓΚΥΡΗ και ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ!

Εάν οι γονείς θεωρείτε πως το παιδί σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να ολοκληρώσει επιτυχώς μια εντολή που του έχετε δώσει ή μια άσκηση, ή δεν μπορεί να κάτσει για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να ξεκουραστεί και βρίσκεται σε μόνιμη κίνηση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Να θυμάστε ότι το παιδί σας αδυνατεί να ξεκουράσει μυαλό και σώμα και θα ήταν προτιμότερο να μάθει να συμπορεύεται με την ΔΕΠΥ παρά να την πολεμά.

Ήξερες ότι υπάρχει Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ως ένα ένα κέντρο πληροφόρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης για όσους έχουν ΔΕΠΥ αλλά και τους γονείς τους ;

©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *