Οι σχέσεις θέλουν “δουλειά”. Όλες οι σχέσεις, είτε φιλικές, είτε οικογενειακές είτε ερωτικές. Και μέσα σε όλες αυτές τις προσπάθειες, υπάρχουν κάποια επικοινωνιακά λάθη που κάνουμε και ήρθε η ώρα να τα εντοπίσουμε για να διατηρήσουμε την σχέση μας σε αρμονικά επίπεδα.
- Κρύβουμε τα συναισθήματά μας
Είτε θετικά είτε αρνητικά είναι τα συναισθήματά μας για τον άλλον, εμείς συνηθίζουμε να μη τα μοιραζόμαστε. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι έχει μεγάλη αξία για τον φίλο μας, τον άντρα μας, την φίλη μας να ακούσει αυτά που αισθανόμαστε. Εάν επιλέξετε να είστε ειλικρινής και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας στους άλλους, να είστε σίγουροι ότι μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει.
2. Αποφεύγουμε να κουβεντιάζουμε
Η συζήτηση είναι κάτι το οποίο τρομάζει συνήθως τους ανθρώπους. Ίσως επειδή ερχόμαστε αντιμέτωποι με αλήθειες και με συναισθήματα. Αλλά όσο κι αν σας φοβίζει αυτό, θα πρέπει να ζυγίσετε τα θετικά και τα αρνητικά μιας συζήτησης. Με τα βεβαιότητας πιστεύω ότι η συζήτηση έχει περισσότερα θετικά και γι’ αυτόν τον λόγο, όσο κι αν δύσκολο σας φαίνεται, επιλέξτε την συζήτηση για να λύσετε όλα τα θέματα που σας απασχολούν με την σχέση σας. Κι αν δείτε ότι απέτυχε η πρώτη απόπειρα, προσπαθήστε ξανά και ξανά. Όσο απομακρυσμένοι κι αν αισθάνεστε, να ξέρετε ότι με την συζήτηση, όλα μπορούν να λυθούν.
3. Προδικάζουμε το αποτέλεσμα της συζήτησης
Πολλές φορές αποφεύγουμε να ξεκινήσουμε μία συζήτηση γιατί κάνουμε το λάθος και προδικάζουμε το αποτέλεσμα αυτής. Έτσι, ποτέ δεν συζητάμε αυτά που μας απασχολούν και διαιωνίζουμε ένα πρόβλημα που σιγά σιγά διογκώνεται και γίνεται όλο και πιο δύσκολο μετά να επιλυθεί. Σταματήστε λοιπόν να προδικάζετε το αποτέλεσμα και να κάνετε διάφορα αρνητικά σενάρια με το μυαλό σας γιατί όχι μόνο δεν θα καταφέρετε τα λύσετε τα ζητήματά σας αλλά θα δημιουργήσετε κι άλλα.
4. Μόνιμη αρνητική κριτική
Ένα από τα επίσης μεγάλα επικοινωνιακά λάθη που κάνουν αρκετά ζευγάρια, είναι η μόνιμη αρνητική κριτική που κάνουν στο έτερον τους ήμισυ. Το να τονίζουμε μόνιμα τα αρνητικά χαρακτηριστικά του συντρόφους μας δεν μας φέρνει πιο κοντά στην σχέση μας αλλά αντιθέτως μας απομακρύνει όλο περισσότερο. Όταν ένας άνθρωπος ακούει σε μόνιμη βάση μόνο όλα όσα δεν κάνει σωστά και δεν έχει την ικανοποίηση για πράγματα που έχει κάνει σωστά, τότε είναι σαν να υψώνει ένα αόρατο τοίχο που τον απομακρύνει από τον σύντροφο ή την σύντροφό του. Αποδεχτείτε τον σύντροφό σας και ξεκινήστε να βλέπετε και όλα όσα κάνει σωστά για εσάς!
5. Θυμός
Θυμώνετε και όταν θυμώνετε απαντάτε. Ε αυτό είναι το λάθος σας! Ο θυμός δεν μας αφήνει να δούμε με καθαρό μυαλό τα πράγματα και συνήθως λέμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τα λέγαμε. Όταν αισθάνεστε θυμό, δώστε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας και στον σύντροφό σας και μη συνεχίσετε την συζήτηση. Αφήστε να περάσει πρώτα ο θυμός, που είναι κακός σύμβουλος, και επανέλθετε στην συζήτηση όταν θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και θα έχετε πιο καθαρή κρίση.
6. Δεν ακούμε όταν μας μιλάνε
Άλλο ένα επικοινωνιακό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να μην ακούν τι τους λένε. Και όχι μόνο δεν ακούνε, αλλά προετοιμάζουν ταυτόχρονα και την επόμενη “επίθεση” που θα κάνουν, τα επόμενα στοιχεία που θέλουν να παραθέσουν και κτλ κτλ. Αυτό όμως δεν είναι συζήτηση. Είναι η ανάγκη μας απλά να μιλήσουμε, να διεκδικήσουμε για τον εαυτό μας χωρίς όμως να ακούσουμε την άποψη του άλλου ή να νοιαστούμε για τα δικά του θέλω. Με μια μονόπλευρη συζήτηση όμως, δεν μπορούμε να βρούμε την μέση λύση. Ας αρχίσουμε από τώρα να δίνουμε χρόνο στον συνομιλητή μας, να ακούμε τις σκέψεις του, να τον κατανοήσουμε και να μπορέσουμε να βρούμε λύση στο κάθε πρόβλημα.