Η Αλήθεια για τα Ψέματα

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει στην ζωή σας ανθρώπους που σας έχουν πει ψέματα. Ψέματα για πράγματα που συνειδητοποιήσετε αργότερα ή ψέματα που ξέρατε εξ αρχής πως ήταν αναληθή.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να πουν ψέματα. Και λέω αποφασίζουν, γιατί όλοι μας έχουμε επιλογές στην ζωή μας και μία από αυτές είναι και η επιλογή να πούμε ψέματα.

Έρευνες έδειξαν ότι μικρά ή αθώα ψέματα λένε οι περισσότεροι άνθρωποι μία φορά την ημέρα. Είτε για να προστατέψουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο είτε για να μη πληγωθούν. Τα παθολογικά ψέματα όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα παθολογικά ψέματα είναι συχνά και επανειλημμένα ψέματα για τα οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένο κίνητρο.  Αυτό που ορίζει το παθολογικό ψέμα είναι η συχνότητα, η διάρκεια και η έλλειψη οφέλους για το υποκείμενο. Αν και το παθολογικό ψέμα εμφανίζεται συχνά σε συγκεκριμένες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως κλεπτομανία, πυρομανία, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, δεν συνδέεται απόλυτα μαζί τους. Οι αιτίες που οδηγούν στα παθολογικά ψέματα ποικίλουν. Μπορεί να οφείλετε σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, στην ζήλια, στον τρόπο που ανέθρεψαν οι γονείς αυτά τα παιδιά, σε πιθανή σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία, στην χρήση απαγορευμένων ουσιών, σε γενετικά προβλήματα, σε μαθησιακά προβλήματα, ακόμα και σε ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι άνθρωποι που λένε ψέματα δεν θα σας το παραδεχτούν ποτέ. Γιατί δεν θέλουν, δεν μπορούν ή ακόμα και γιατί έχουν μπει οι ίδιοι μέσα στο ψέμα τους και το βλέπουν σαν την μόνη αλήθεια. Αξίζει λοιπόν να το συζητήσετε ή να το αναλύσετε; Θα λέγαμε πως όχι! Βάση όλων των παραπάνω και εάν δεν πρόκειται για ένα και μόνο αθώο ψέμα, τότε σίγουρα θα χάσετε τον χρόνο σας.

Κάντε τις επιλογές σας και διεκδικήστε την αλήθεια στην ζωή σας!

 ©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *