Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται όλο και περισσότερα περιστατικά έντονης διαμάχης γονέων και δασκάλων/καθηγητών. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να μιλήσουμε για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, ούτε και να δικαιολογήσουμε συμπεριφορές. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε πως μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει το παιδί μας.
Την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών την μοιράζεται η οικογένεια με το σχολείο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ποσοστό ευθύνης είναι το ίδιο. Ισάξια όμως είναι η ευθύνη και των δύο πλευρών για την σωστή και ομαλή συνεργασία, την ορθή διαπαιδαγώγηση και την μετάδοση των σωστών ηθικών βάσεων στο παιδί. Αυτό αυτόματα δείχνει την σπουδαιότητα των ρόλων και των δυο. Όσο σημαντικό σας το περιγράφουμε, τόσο σημαντικούς (γονείς και δασκάλους) σας βλέπει και το παιδί στα μάτια του!
Όταν λοιπόν, έρχεται η αμφισβήτηση του δασκάλου από το στόμα του γονιού, τότε η εικόνα που έχει πλάσει γι’ αυτόν το παιδί, αυτόματα καταρρέει. Μαζί όμως με την εικόνα του δασκάλου, καταρρέει και η εκτίμηση και ο σεβασμός του παιδιού προς τον δάσκαλο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το παιδί θα φτάσει στο σημείο να αδιαφορεί για τα λεγόμενα του, τις συμβουλές του, να αγνοεί κάθε του λέξη αλλά και να τον αμφισβητεί διαρκώς. Μια τέτοια συμπεριφορά, θα είναι καταστροφική για το παιδί μας, γιατί αρχικά δεν θα είναι δεκτικό ώστε να λάβει την εκπαίδευση που απαιτείται, αλλά ακόμα γιατί θα μιμηθεί μια λανθασμένη συμπεριφορά των γονιών του που θα του διαμορφώσει την προσωπικότητα.
Αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να υπάρξουν στιγμές που για διάφορους λόγους μπορεί να διαφωνήσετε με τον δάσκαλο του παιδιού σας, είτε για θέματα βαθμολογίας ή οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει όμως να μη το αναφέρετε στο παιδί σας. Η καλύτερη πρακτική που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε θα ήταν να πάτε να μιλήσετε προσωπικά με τον δάσκαλο και να λύσετε οποιαδήποτε διαφωνία ή απορία έχετε, χωρίς να ανακατέψετε το παιδί σας.
Μη ξεχνάτε ότι η σωστή διαχείριση μιας τέτοια διαφωνίας, θα είναι άλλο ένα καλό μάθημα για το παιδί σας!