“Μάσκα 19” : Ο κωδικός που θα σώσει ζωές

Το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, αντιλαμβανόμενη την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας αλλά και την ανάγκη των κακοποιημένων γυναικών για προστασία σε μία περίοδο που ίσως δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, αναζήτησε μία λύση. Έτσι, βρήκε τον κωδικό “Μάσκα 19”, που υποδηλώνει ότι η γυναίκα η οποία αναφέρει αυτόν τον κωδικό βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται βοήθεια.

Ο κωδικός αυτός μπορεί να εφαρμοστεί διακριτικά στα φαρμακεία, ώστε οι υπάλληλοι αυτών να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές.

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Ο κωδικός “Μάσκα 19” είναι πλέον ένας διεθνής κωδικός και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στην χώρα μας. Αυτό που μπορούν να κάνουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι να επισκεφτούν το πλησιέστερο φαρμακείο και να αναφέρουν τον κωδικό “Μάσκα 19”. Στην συνέχεια, ο φαρμακοποιός θα κρατήσει διακριτικά τα στοιχεία του πελάτη του και θα ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία είναι µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.

Η “Μάσκα 19” μπορεί να σώσει την ζωή σου!

Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα «Όλες ασφαλείς», με ειδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης ( 210-5210645), στελεχωμένη με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό .

Η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα- Παρασκευή, 09.00-16.00, ενώ η επικοινωνία μπορεί να γίνει και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης oles.asfaleis@athens.gr.

©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *