Ο ήλιος επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Ο ήλιος μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας; Αισθάνεστε διαφορά στην ψυχολογία σας από το χειμώνα στο καλοκαίρι;

Η αλλαγή  αυτή οφείλετε στον ήλιο!

ηλιος2

Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό, το οποίο αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών και σεροτονίνης, μιας ορμόνης που είναι γνωστή και ως «η ορμόνη της ευφορίας»! Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ηρεμεί το σώμα μας, μας βοηθά να νιώθουμε καλά και ανεβάζει την διάθεσή μας.

Η έκθεσή μας στον ήλιο ενεργοποιεί την  “ορμόνη της ευφορίας” και ταυτόχρονα ενεργοποιεί την αισιοδοξία μας, την αγάπη μας για την ζωή, την θετική αντίληψη των πραγμάτων αλλά και μας βοηθά στην παραγωγικότητά μας στην δουλειά. Εκτός από την διάθεσή μας, ο ήλιος μας βοηθά και στο αδυνάτισμα καθώς συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους, σε αντίθεση με τον χειμώνα όπου η περιορισμένη μας έκθεση στον ήλιο ρίχνει τα επίπεδα σεροτονίνης και αυξάνει την ανάγκη μας για υδατάνθρακες.

Τέλος, ο ήλιος είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό και μας προστατεύει από την κατάθλιψη μιας και οι ευεργετικές ιδιότητες της σεροτονίνης επιδρούν και στην ψυχική μας υγεία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αξίζει στις ηλιόλουστες μέρες να κάνετε μία βόλτα στην ύπαιθρο ή την παραλία, να προτιμάτε εξωτερικούς χώρους για να πιείτε τον καφέ σας ή να φάτε το μεσημεριανό σας και θα δείτε ότι τελικά ο ήλιος είναι σύμμαχος της ψυχολογίας σας!

 ©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

1 σκέψη στο “Ο ήλιος επηρεάζει την ψυχολογία μας;

  1. Κ
    Ο/η Κατερίνα λέει:

    Είναι γεγονός ότι τις ηλιόλουστες μέρες η διάθεσή μας είναι διαφορερική, με περισσότερη ζωντάνια! Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σας που το επιβεβαιώνει παρουσιάζοντας την επιστημονική πλευρά των γεγονότων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *