Η τεχνολογία έχει μπει τόσο μέσα στην ζωή μας και την καθημερινότητά μας, όπου πλέον τα κινητά, τα τάμπλετ και τα λάπτοπ έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι μας. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό! Περισσότερο ανησυχητικό όμως είναι η χρήση των gadget αυτών από παιδιά μικρής ηλικίας και ειδικά χωρίς επιτήρηση.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης από παιδιά ηλικίας λίγο μηνών έως 2 ετών, προκαλούσε σημαντική καθυστέρηση στην ομιλία αυτών των παιδιών.
Τώρα, νέες έρευνες έρχονται να ολοκληρώσουν την μέχρι τώρα εικόνα και να συμπληρώσουν ότι όσα παιδιά έως 2 ετών χρησιμοποιούν κάθε είδους gadget, επίσης καθυστερούν σημαντικά να μιλήσουν.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο μελέτησαν 1.077 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών. Και τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα:
-
- Μέχρι να γίνουν 18 μηνών, ένα στα πέντε παιδιά (20%) χρησιμοποιούσε κάποια οθόνη κατά μέσο όρο σχεδόν μισή ώρα καθημερινά, ενώ το 70% των παιδιών έως 18 μηνών δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ φορητή συσκευή.
- Για κάθε αύξηση 30 λεπτών στην καθημερινή χρήση κάποιας οθόνης, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην έναρξη της ομιλίας αυξανόταν κατά σχεδόν 50%. Η χρήση οθονών δεν φάνηκε να καθυστερεί τις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας του παιδιού, μέσω κινήσεων και χειρονομιών.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι καθώς ολοένα περισσότερα παιδάκια καταλήγουν με μια φορητή συσκευή στα χέρια τους πριν καν αρχίσουν να μιλάνε, αυτό μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες. Τα αποτελέσματα αυτά μας ωθούν στην αποθάρρυνση της χρήσης κάθε είδους οθονών από παιδιά κάτω των δύο (2) ετών, ενώ για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά καλό είναι η χρήση να γίνεται αρκετά συντηρητικά.