Πως να χτίσω σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί μου;

Μέσα από τη διαπαιδαγώγηση, οι γονείς προσπαθούν καθημερινά να διδάξουν στα παιδιά τους αξίες ζωής που θα ακολουθούν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Η διαπαιδαγώγηση αυτή δεν γίνεται μόνο με την συζήτηση, αλλά τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές των γονέων τους και κατ’ επέκταση υιοθετούν τις αξίες αυτές. Μία από τις αξίες που οι γονείς αγωνιούν να διδάξουν αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο, είναι και η σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί τους.

Ένας γονιός θέλει το παιδί του να τον εμπιστεύεται, να έχει την άνεση να του εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του, τα μυστικά του, τις ανησυχίες του. Από την άλλη πλευρά, και το παιδί θέλει να βασίζεται στον γονιό του και να νιώθει ασφάλεια δίπλα του.

Τελικά η σχέση εμπιστοσύνης διδάσκεται ή όχι;

Η απάντηση είναι απλή. Η σχέση εμπιστοσύνης δε διδάσκεται – με τον απόλυτο όρο της λέξης – αλλά χτίζεται! Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, διάθεση, υπομονή, επιμονή και συζήτηση. Κι επειδή δε διδάσκεται, θα σας δώσουμε μερικά tips για να καταφέρετε να αναπτύξετε αυτό το μοναδικό δέσιμο με το παιδί σας και να χτίσετε τη σχέση εμπιστοσύνης που επιθυμείτε.

  • Να είστε πάντα ειλικρινής με τα παιδιά σας

Η ειλικρίνεια είναι ο θεμέλιος λίθος για τη σχέση με το παιδί σας και μ’ αυτή χτίζεται η εμπιστοσύνη σας. Το παιδί θέλει να ξέρει ότι του μιλάτε πάντα ειλικρινά και του λέτε μόνο την αλήθεια, ώστε να μην αμφιβάλει για εσάς, τις προθέσεις σας αλλά και κατ’ επέκταση τη σχέση σας. Εάν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο παιδί για εσάς, τότε να είστε σίγουροι ότι έχετε χάσει το παιχνίδι και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να την κερδίσετε πίσω.

  • Να κρατάτε τις υποσχέσεις σας

Κρατάτε πάντα τις υποσχέσεις που δίνετε ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξετε το πρόγραμμα σας ή τις υποχρεώσεις σας. Αυτός είναι άλλος ένας τρόπος να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με το παιδί σας. Για να μην αθετήσετε ποτέ τις υποσχέσεις σας, θα πρέπει πρώτα να ξέρετε πότε να τις δίνετε. Πολλές φορές οι γονείς, για να αποφύγουν τη γκρίνια των παιδιών τους, δίνουν υποσχέσεις που ξέρουν εκ τω προτέρων ότι θα αθετήσουν, χωρίς να λογαριάζουν το κόστος.

  • Αφήστε χώρο στο παιδί σας

Αποδείξτε του ότι το εμπιστεύεστε και αφήστε του χώρο να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να κάνει τις δικές του επιλογές. Εάν πάντα αποφασίζετε γι’ αυτό, θα του περάσετε το μήνυμα ότι δεν είναι ικανό στα μάτια σας και θα αισθάνεται ανασφάλεια για τον εαυτό του και τις επιλογές του.

  • Κρατήστε το μυστικό του

Εάν το παιδί σας θέλει να μοιραστεί με σας ένα μυστικό του, κρατήστε το γερά σαν φυλαχτό! Είναι σπουδαίο πράγμα να νιώθετε την αγάπη και την εμπιστοσύνη του παιδιού σας, γι’ αυτό μη ρισκάρετε να τα χάσετε όλα αυτά προδίδοντας ένα μυστικό του.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και με πολλή συζήτηση θα καταφέρετε να δεθείτε περισσότερο με το παιδί σας και να αναπτύξετε τη σχέση εμπιστοσύνης που πάντα επιθυμούσατε.

©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *