Πότε είσαι έτοιμος να επισκεφθείς Ψυχολόγο/ Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας?

Πολλοί αναρωτιούνται για το πότε θα καταλάβουν ή θα είναι έτοιμοι να επισκεφθούν ένα Ψυχολόγο / Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας. Έχω δεχτεί πολλές φορές αυτή την ερώτηση και αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο. Γι’ αυτό θα αναφέρω μερικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις ότι τώρα ήρθε η ώρα για να ξεκινήσεις συνεδρίες και να αντιμετωπίσεις ότι σε απασχολεί.

  1. Πολλές φορές έχουμε αρκετά στο μυαλό μας, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Όταν όμως εντοπίσουμε τί είναι αυτό που πραγματικά μας προβληματίζει, μας απασχολεί καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, τότε αυτό ίσως να είναι και το σημάδι που περιμέναμε.
  2. Όταν το πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει, έχει φτάσει σε σημείο να επηρεάζει την καθημερινότητα μας. Όπως τις σχέσεις μας με φίλους και συγγενείς, την δουλειά μας, την οικογένεια μάς ή τον/την σύντροφό μας, είναι ένα ακόμα σημάδι για να ζητήσουμε βοήθεια.
  3. Όταν ακόμα, έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και δεν έχεις καταφέρει να βρεις την λύση που ψάχνεις, τότε αναζήτησε βοήθεια.
  4. Ακόμα κι αν έχεις εστιάσει ότι το πρόβλημα είναι ένας φίλος – συνάδελφος- συγγενείς και επηρεάζεσαι άμεσα, ζήτησε βοήθεια για να αντιμετωπίσεις αρχικά την κατάσταση αλλά και να λάβεις οδηγίες για το πως να χειριστείς συμπεριφορές και ανάλογες καταστάσεις.
  5. Τελευταίο αλλά αρκετά σημαντικό στοιχείο είναι η αποδοχή. Πρέπει να έχεις εντοπίσει το πρόβλημα αλλά και να έχεις αποδεχτεί ότι για να το λύσεις , χρειάζεσαι βοήθεια. Εάν δεν έχει ωριμάσει ακόμα η σκέψη μέσα σου ή αρνείσαι την ύπαρξη του προβλήματος, τότε δεν είσαι έτοιμος και να το αντιμετωπίσεις.

Η επίσκεψή σου σε έναν ειδικό, δεν προϋποθέτει πάντα σοβαρές ή/και χρόνιες ψυχολογικές ασθένειες. Αυτό που εσύ ίσως το βλέπεις ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα καθημερινό πρόβλημα που να αντιμετωπίζει ο περισσότερος κόσμος, αλλά και το αντίθετο.

Μη διστάσεις να μιλήσεις μαζί μου, γιατί η Ψυχική σου υγεία και ηρεμία είναι Προτεραιότητα μου!

©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *