Μιλώντας για την σεξουαλικότητα στα παιδιά μας

Τα παιδιά αρχίζουν να αναζητούν και να πειραματίζονται με την σεξουαλικότητά τους από αρκετά νωρίς. Από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου, αρχίζουν να ανακαλύπτουν το σώμα τους, να το συγκρίνουν με τα άλλα παιδιά αλλά και με το αντίθετο φύλο.

Αυτή η περίοδος είναι γεμάτη με ερωτήσεις, απορίες αλλά και δύσκολες απαντήσεις για τους περισσότερους γονείς.

Το σχολείο θα πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με τους γονείς, και να δρα συμβουλευτικά σε όλες τις απορίες και τους προβληματισμούς των παιδιών. Αλλά και όλοι να συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών όσον αφορά την σεξουαλικότητά τους και τα σεξουαλικά θέματα. Πολλά σχολεία στην Αμερική έχουν εντάξει στα σχολεία τους μάθημα για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ξεκινώντας από τα νήπια έως και τους εφήβους.

Πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας ξεκινούν να κάνουν ερωτήσεις για το σώμα τους και για σεξουαλικά θέματα, τα οποία αξίζουν ειλικρινή απάντηση. Οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις που αφορούν την σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές των παιδιών τους στην εφηβική ηλικία. Συνήθως, γύρω στην ηλικία των 9 ετών μπορούν οι γονείς να ξεκινήσουν να μιλάνε στα παιδιά τους για όλες τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο σώμα τους. Αυτή είναι μία καλή ευκαιρία, καθώς οι προέφηβοι είναι πιο πιθανόν να κάτσουν να συζητήσουν και να ακούσουν τις δικές σας τοποθετήσεις προς την δική τους σεξουαλικότητα, παρά τα παιδιά στην εφηβική ηλικία. Για παράδειγμα, θα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να μιλήσετε στην κόρη σας για την έμμηνο ρύση και τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο σώμα της, ενώ αντίστοιχα θα ήταν ιδανική περίοδος για να εξηγήσετε στον γιο σας για τις ονειρώξεις. Επίσης, και τα δύο φύλα θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για το σώμα τους και τις αλλαγές που θα προκύψουν. Θα θελήσουν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες  για το σώμα και το αναπαραγωγικό τους σύστημα. Σ΄αυτή την πολύ σημαντική περίοδο της ζωής τους, τα παιδιά χρειάζονται έναν σύμμαχο και συνοδοιπόρο. Σ ‘ αυτή την περίοδο τα παιδιά χρειάζονται εσάς, τους γονείς τους.

Κάθε γονιός θα πρέπει να αναλάβει να απαντήσει και να καθοδηγήσει το παιδί του ομοίου φύλου, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση μεταξύ τους. Προπάντων όμως, θα πρέπει η σχέση γονιού-παιδιού να χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη και αγάπη, ώστε να καταφέρουν και οι δύο πλευρές να μιλήσουν ειλικρινά και χωρίς ντροπές.

Να θυμάστε ότι όσο πιο ειλικρινής είστε με τα παιδιά σας και όσο πιο ξεκάθαρα και με σαφήνεια τους μιλάτε, μόνο να μάθουν έχουν από εσάς. Εάν οι απαντήσεις που δίνετε χαρακτηρίζονται από γενικόλογα και ασάφειες το παιδί σας θα καταλάβει ότι ντρέπεστε και θα αρχίσει να ντρέπεται κι αυτό, με αποτέλεσμα να μην ξαναμιλήσει μαζί σας για θέματα σεξουαλικότητας και να λάβει ίσως από αλλού τις πληροφορίες, χωρίς να ξέρετε ότι είναι οι σωστές πηγές ή οι σωστές πληροφορίες.

diapedagogisi

 ©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *