Συναισθηματική Χειραγώγηση (Video)

Συναισθηματική χειραγώγηση είναι η προσπάθεια κάποιου ανθρώπου να χειριστεί για ίδιον όφελος κάποιον συνάνθρωπό του χρησιμοποιώντας συναισθηματικούς εκβιασμούς και χειριστικές συμπεριφορές.

Η συναισθηματική χειραγώγηση είναι αρκετά συνηθισμένη συμπεριφορά στην σύγχρονη κοινωνία και εμφανίζεται σε ανθρώπους με μειωμένη αυτοεκτίμηση, έλλειψη συναισθηματικής πληρότητας, φύσιν χειριστικούς ανθρώπους και με ανασφάλειες. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που δέχονται την συναισθηματική χειραγώγηση αλλά σε πιο έντονο βαθμό.

Οι σχέσεις που στηρίζονται σε συναισθηματική χειραγώγηση είναι προβληματικές σχέσεις, χωρίς όμως οι ίδιοι να το αντιλαμβάνονται. Τον κώδωνα του κινδύνου, συνήθως, χτυπάνε οι κοντινοί φίλοι και συγγενείς που είναι οι πρώτοι που το αντιλαμβάνονται.

Στην ψυχολογία, η συναισθηματική χειραγώγηση έχει συνάφεια και με την συναισθηματική κακοποίηση. Τέτοιες συμπεριφορές. επειδή κρύβουν πολλές φορές και συννοσηρότητα ποικίλων ψυχολογικών ασθενειών είναι απαραίτητη η ψυχολογική θεραπεία.

Στο βίντεο που ακολουθεί, από το Με Υγεία, θα δείτε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την συναισθηματική χειραγώγηση:

Χειραγώγηση μεταξύ ανθρώπων

Δημοσιεύτηκε από Με Υγεία στις Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *