Είδος Θεραπείας: Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η οποία αναπτύχτηκε από τον Aaron T. Beck στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις αρχές του 1960 ως μια δομημένη, βραχεία και προσανατολισμένη στο παρόν ψυχοθεραπεία. Στόχος της είναι η επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων και την τροποποίηση του δυσλειτουργικού τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς (Beck 1964). Έκτοτε ο Beck, καθώς και πολλοί άλλοι, έχουν προσαρμόσει με επιτυχία τη θεωρία αυτή σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ψυχιατρικών διαταραχών και πληθυσμών.

Μέσω της γνωσιακής-συμπεριφορικής προσέγγισης ο/η θεραπευμένος/η συνειδητοποιεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του/της, τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους. Επίσης, ο/η θεραπευόμενος/η διακρίνει τη σύνδεση ανάμεσα στη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Διάρκεια θεραπείας

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια βραχύχρονη θεραπεία, περισσότερο εστιασμένη στο «εδώ και τώρα». Ωστόσο, η χρονική διάρκεια δεν είναι δυνατόν να οριστεί με ακρίβεια από την αρχή, καθώς ο/η ψυχοθεραπευτής/τρια πρέπει να κάνει μια σωστή κλινική εκτίμηση των προβλημάτων του/της θεραπευόμενου/νης, προτού περάσει στο θεραπευτικό σχεδιασμό.

Η διάρκεια λοιπόν εξαρτάται από το πρόβλημα ή τη διαταραχή. Επιπλέον, η διάρκεια επηρεάζεται και από τη συνεργατική σχέση των δύο ατόμων που εμπλέκονται στη θεραπεία. Αρκετοί θεραπευόμενοι επιλέγουν τη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, γιατί πιστεύουν ότι το πρόβλημά τους αφορά το παρόν και είναι περιττό να μιλήσουν για τα παιδικά τους χρόνια ή την οικογένειά τους. Αν και η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι εστιασμένη στο παρόν, η λήψη ιστορικού πραγματοποιείται εκτενώς, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον/την θεραπευόμενο/η. Ακόμα κι αν ένα πρόβλημα παρουσιάζεται ως σύγχρονο, συνδέεται με την ιστορία της ζωής του κάθε ατόμου και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο καθένας μας επεξεργάζεται και δίνει νόημα σε όσα συμβαίνουν στη ζωή του.

Σε ποιες διαταραχές είναι αποτελεσματική;

Μελέτες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας σε πλήθος ψυχικών διαταραχών. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα παρακάτω:

  • Κατάθλιψη
  • Δυσθυμία
  • Φοβίες
  • Κρίσεις Πανικού
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • Υποχονδριακή διαταραχή
  • Διαταραχές σίτισης
  • Διαταραχές προσωπικότητας
  • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες κ.α.

 

Έλα να ξεκινήσουμε μαζί το ταξίδι της Ψυχοθεραπείας 🧠

Επικοινώνησε μαζί μου εδώ: 📲