Τί πρέπει να γνωρίζεις για την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας ;

Πάντα η αναμονή για την πρώτη μας συνεδρία, μας γεμίζει με απορίες και ερωτηματικά. Πώς να είναι τελικά μια συνεδρία ? Πόσο διαρκεί? Τί πρέπει να πω? πρέπει να τα πω όλα? Ο Ψυχοθεραπευτής θα με κοιτάζει και θα με κρίνει? και άλλα πολλά… Η πραγματικότητα όμως είναι τόσο διαφορετική και μέσα από αυτό το άρθρο θέλω να σου λύσω τις περισσότερες απορίες ώστε να αποβάλλεις όλο αυτό το άγχος και να γνωρίζεις εκ των προτέρων την διαδικασία και το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε.

Πρώτη Συνεδρία

Η πρώτη συνεδρία με τον ψυχοθεραπευτή σου, είναι συνεδρία γνωριμίας. Θα πρέπει να σε γνωρίσει και να τον γνωρίσεις. Να μάθει πράγματα για σένα αλλά και τον λόγο που αποφάσισες να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία. Ο ψυχοθεραπευτής σου θα σε ενημερώσει για την διαδικασία αναλυτικά, για το τί είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, ποια είναι τα στάδιά της και ποιος ο σκοπός της. Μαζί θα θέσετε τους στόχους σας και θα μιλήσετε για τις προσδοκίες σου.

Όλα αυτά όμως για να γίνουν πραγματικότητα προϋποθέτουν 2 πράγματα:

  1. Να είσαι ειλικρινής με τον ψυχοθεραπευτή σου, αλλά και
  2. Να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους.

Η πρώτη συνεδρία ίσως να διαρκέσει 5-10 λεπτά παραπάνω από τις υπόλοιπες συνεδρίες, μιας και είναι αυτή που θα λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και το ιστορικό που χρειάζεται, δηλαδή περίπου 60 με 65 λεπτά. Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις ότι ο ψυχοθεραπευτής θα σημειώνει κατά την διάρκεια της συνεδρίας και αυτό γιατί θέλει να θυμάται όλα όσα λες και να επανέρχεται με περαιτέρω ερωτήσεις όποτε το κρίνει σκόπιμο. Φυσικά, μπορείς και εσύ να σημειώνεις ότι θεωρείς χρήσιμο ή κάτι που θα ήθελες να αναφέρεις κατά την διάρκεια της συνεδρίας.

Ο ψυχοθεραπευτής σου δεν είναι εκεί για να σε κρίνει! Είναι εκεί για να σου ανοίξει τους δρόμους των επιλογών σου, να σε φέρει αντιμέτωπο/η με τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου και να σε οδηγήσει στον στόχο σου! Θα κάνετε μικρά βήματα κάθε φορά, αλλά να θυμάσαι ότι είστε μια ομάδα με κοινούς στόχους.

©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *