Τα παιδιά μου τσακώνονται – Μήπως δεν αγαπιούνται;

Όσοι έχετε παιδιά, σίγουρα αυτός ο τίτλος κάτι σας λέει. Σας έχει περάσει από το μυαλό, σας έχει προβληματίσει, σας έχει βάλει σε σκέψεις. Ας προσπαθήσουμε, όμως, μαζί να βρούμε την απάντηση.

Τα παιδιά σας, ηλικίας μεταξύ 6 με 17 χρονών συνέχεια τσακώνονται…και όταν λέμε συνέχεια, εννοούμε συνέχεια! Την μία στιγμή γελάνε και την αμέσως επόμενη τσακώνονται. Δεν έχει σημασία αν είναι κορίτσια ή αγόρια…γιατί όπως θα έχετε παρατηρήσει το φύλο δεν κάνει την διαφορά.  Είτε είναι στην εφηβεία είτε όχι, ο τσακωμός έχει την ίδια δυναμική. Ίσως μια τέτοια συμπεριφορά να σας ανησυχεί, για το κατά πόσο μία τέτοια έντονη σχέση μπορεί να σημαίνει πως τα παιδιά σας δεν θα ηρεμήσουν ποτέ, θα τσακώνονται συνέχεια και εν τέλει δεν αγαπιούνται. Φοβάστε ακόμα ότι μελλοντικά η σχέση τους δεν θα είναι καλή, παρά την εικόνα που έχετε στο μυαλό σας για μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια.

Δεν πρέπει όμως να ανησυχείτε και ειδικά όταν:

  • βλέπετε μετά από κάθε καβγά τα παιδιά σας να είναι όπως πριν
  • τα βλέπετε να αλληλοστηρίζονται ακόμα και στους καβγάδες τους
  • βλέπετε πως δεν θέλουν να εμπλακείτε στον καβγά τους – αυτό γίνεται κυρίως γιατί θέλουν να αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη αλλά και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Τυχόν δική σας ανάμειξη να δυσκολέψει τα πράγματα και ίσως τα περιπλέξει.
  • βλέπετε πως δεν κρατούν κάποια ιδιαίτερη κακία

Οι τσακωμοί είναι μέσα στην ζωή και ειδικά όταν 2 ή περισσότερα άτομα μαθαίνουν να ζουν μαζί. Όπως με τους ενήλικες, έτσι και τα παιδιά – έφηβοι θέλουν να βρουν τα πατήματά τους, την θέση τους στην οικογένεια αλλά και την σχέση με τα αδέρφια τους. Δεν τσακώνονται γιατί μισούν τα αδέρφια τους, αλλά για να θέσουν τον εαυτό τους στην ιεραρχία της οικογένειας ή για αρκετά μικρότερης σημασίας θέματα. Όπως και να’χει, αυτή η περίοδος είναι περαστική και αυτό θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας.

Αφήστε τους να βρουν τα όριά τους αλλά και τις ισορροπίες τους. Άλλωστε κανένα παιδί δεν θέλει να τσακώνεται με τα αδέρφια του.

 ©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *