Κάθε ηλικία έχει τους δικούς της φόβους και ανησυχίες. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικες, όπου η καθημερινότητα και οι ευθύνες τους επιβαρύνουν με επιπλέον άγχος. Ακόμα και τα παιδιά, που στο δικό μας μυαλό ζουν ανέμελα λόγω ηλικίας, βιώνουν συναισθήματα άγχους και φόβου που αποτυπώνονται σε 4 διαφορετικές ηλικιακές κλίμακες – στάδια ανάπτυξης.
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τα παιδιά μεταξύ 2 και 4 ετών, το δεύτερο στάδιο 5 με 7 ετών, το τρίτο 8 με 11 ετών και το τελευταίο στάδιο 12 με 18 ετών.
Ας δούμε τους φόβους των παιδιών παρακάτω.
2-4 Ετών

Τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία φοβούνται πράγματα που ίσως σε μας τους ενήλικες να φαίνονται παράλογα ή άνευ σημασίας. Για τα παιδιά όμως, είναι τόσο σημαντικοί αυτοί οι φόβοι που επηρεάζει μέρος της καθημερινότητάς τους και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει κι εμείς να δίνουμε την απαραίτητη σημασία. Οι φόβοι αυτοί είναι :
- Φόβος για το σκοτάδι
- Φόβος για την ντουλάπα
- Φόβος για τον κακό καιρό (κεραυνός, αέρας κτλ)
- Φόβος για τις σκιές
- Φόβος για τους δυνατούς θορύβους
- Φόβος όταν κοιμάται μόνος του
5 – 7 Ετών

Σ’ αυτή την ηλικία, τα παιδιά διατηρούν κάποιους φόβους από το προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης και αναπτύσσουν νέους φόβους. Έτσι, οι φόβοι σ’ αυτό το στάδιο είναι οι ακόλουθοι:
- Φόβος για το σκοτάδι
- Φόβος για τους ξαφνικούς δυνατούς θορύβους
- Φόβος για το γιατρό
- Φόβος για τα έντομα και τα ζώα
- Φόβος για την πιθανή απόρριψη των φίλων
8-11 Ετών

Σ’ αυτές τις ηλικίες τα παιδιά αρχίζουν να έχουν διαφορετικούς φόβους, που έχουν σχέση με τον εαυτό τους αλλά και με τους άλλους, κι αυτοί είναι οι ακόλουθοι:
- Φόβος για τα φαντάσματα
- Φόβος για τον θάνατο
- Φόβος για πιθανή σχολική αποτυχία
- Φόβος για τους κακούς ανθρώπους
- Φόβος για πιθανή απογοήτευση των γονιών του
12-18 Ετών

Σ’ αυτό το στάδιο, έχουν εξαλειφθεί οι φόβοι για αντικείμενα, πρόσωπα ή φανταστικούς χαρακτήρες και την θέση τους παίρνουν οι φόβοι για το παρόν, το μέλλον, για συγγενείς και φίλους. Έτσι, οι φόβοι είναι οι παρακάτω:
- Φόβος για τον θάνατο
- Φόβος για το μέλλον
- Φόβος για την ασφάλεια του παιδιού
- Φόβος για τις σχολικές παρουσιάσεις
- Φόβος για την προσωπική του εικόνα προς τους άλλους
- Φόβος για τα παγκόσμια ζητήματα
- Φόβος για κοινωνικά ζητήματα
- Φόβος για την κακοποίηση
Όσο σημαντικοί ή ασήμαντοι κι αν μας φαίνονται οι φόβοι των παιδιών μας, πρέπει να είμαστε πάντοτε δίπλα τους, να συζητάμε μαζί τους, να τους καθησυχάζουμε. Δίνοντας σημασία στην παραμικρή ανησυχία τους ή τον φόβο τους, δενόμαστε περισσότερο μαζί τους, δημιουργούμε αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά μας και βοηθάμε να λύσουμε όποια παράλογη απορία ή φόβο που τα βασανίζει. Τα παιδιά σε κάθε ηλικία το μόνο που ζητάνε από εμάς είναι να είμαστε παρόντες στην ζωή τους. Με την παρουσία μας, κάθε φόβος θα μοιάζει μ’ ένα μικρό εμπόδιο, που με την βοήθειά μας θα μπορέσουν να ξεπεράσουν με επιτυχία!