Τιμωρία και Παιδί

Τελικά το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο;  – Σίγουρα όχι!

Εάν δεν φάει ξύλο δεν θα μάθει; – Σίγουρα όχι!

Κι εμείς που φάγαμε ξύλο, πάθαμε τίποτα; – Σίγουρα Ναι και θα το εξηγήσουμε παρακάτω!

timoria

Η τιμωρία είναι δυστυχώς μία κοινώς αποδεκτή μέθοδος για παιδιά που δεν υπακούν ή είναι ανήσυχα. Στην πραγματικότητα όμως δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν η λέξη τιμωρία και να χρησιμοποιείται. Από μόνη της είναι μία λέξη αρνητική που μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Αντ’ αυτού θα μπορούσαμε να την αντικαταστήσουμε με την λέξη Συμμόρφωση.

Τα λάθη που κάνουμε όταν προτιμάμε την λύση της τιμωρίας είναι οι φωνές, οι εντάσεις, η σωματική βία και στέρηση αγαπημένων πραγμάτων από το παιδί. Άλλα λάθη που κάνουν οι γονείς είναι να απειλούν το παιδί, να το συγκρίνουν με άλλα, να το χαρακτηρίζουν και να μη το ακούν.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να κάνουν το παιδί να νιώθει θυμό, να θέλει να εκδικηθεί τους γονείς του, να παραμένει ανυπάκουο, να μιμείται τις φωνές τους και την βία τους. Έτσι “δημιουργούμε” ένα πρότυπο παιδιού που σίγουρα δεν είναι αυτό που επιθυμούμε. Επιστρέφοντας λοιπόν στην ερώτηση ” Κι εμείς που φάγαμε ξύλο, πάθαμε τίποτα;” , η απάντηση είναι όλα τα παραπάνω. Διδαχθήκαμε αυτή την συμπεριφορά και πλέον την μιμούμαστε. Κι ας ξέρουμε ότι δεν είναι σωστή, κι ας ξέρουμε ότι έχουμε πληγωθεί. Το δύσκολο είναι να αλλάξουμε, το εύκολο είναι να συνεχίσουμε αυτή την παράλογη συμπεριφορά.

Για να συμμορφώσουμε αποτελεσματικά το παιδί μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

    • Αλλάζουμε πρώτα την δική μας συμπεριφορά, για να αλλάξουμε στην συνέχεια την συμπεριφορά του παιδιού μας. – Δεν γίνεται να ζητάμε να αλλάξει συμπεριφορά κάποιος άλλος αλλά η δική μας συμπεριφορά να μένει ίδια. Ίδια συμπεριφορά ίσον ίδια προβλήματα
    • Προσπαθούμε να είμαστε οργανωμένοι και να προβλέπουμε καταστάσεις. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε συμπεριφορά και να κρατάμε τον έλεγχο
    • Κάθε φορά που το παιδί μας έχει μία μη αποδεκτή συμπεριφορά, εμείς οφείλουμε να του εξηγήσουμε τι σημαίνει η συμπεριφορά αυτή, πως νιώθουμε γι’ αυτήν την συμπεριφορά και τι περιμένουμε απ’ αυτόν / αυτή. Η στιχομυθία “Θα κάνεις αυτό που σου λέω εγώ” ή “θα  κάνεις  αυτό – γιατί; – γιατί έτσι”, δεν χωράνε στην υγιή σχέση και επικοινωνία με το παιδί σας. Αυτό που πρέπει πάντα να θυμάστε είναι ότι θέλετε να χτίσετε γέφυρες επικοινωνίας μαζί του και όχι τοίχοι, και αυτό γίνεται μόνο με την επικοινωνία, την κατανόηση, την ειλικρίνεια και την υπομονή
    • Κοινή γραμμή – Θα πρέπει και οι δύο γονείς να συμφωνούν στον τρόπο συμπεριφοράς και συμμόρφωσης του παιδιού τους. Οποιαδήποτε διαφωνία, θα φέρει μεγαλύτερη ένταση στην οικογένεια και αβεβαιότητα για τους κανόνες.
    • Τηρούμε πάντα αυτά που λέμε, είτε είναι τρόπος συμμόρφωσης ή οτιδήποτε άλλο.
    • Βάζουμε κανόνες, οι οποίοι είναι λογικοί, χρήσιμοι και τους τηρούμε πάντα. Έτσι κανείς μέσα στην οικογένεια δεν θα αμφισβητεί συμπεριφορές και καταστάσεις και όλα θα είναι ξεκάθαρα στο μυαλό του παιδιού.
    • Αποφεύγουμε χαρακτηρισμούς και συγκρίσεις με άλλα παιδιά. Το παιδί σας δεν θέλετε να μοιάσει με κάποιο άλλο, αλλά να διατηρήσει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Αυτό που χρειάζεται είναι καθοδήγηση από εσάς. Κάθε φορά που το χαρακτηρίζετε ή ασκείτε σωματική βία θα πρέπει να θυμάστε ότι διαλύεται λίγο από την προσωπικότητά του.
  • Μην αφήνετε να νευριάζετε και να χάνετε τον έλεγχο. Αυτό είναι το κλειδί για την αλλαγή συμπεριφοράς, την δική σας και του παιδιού σας. Παραμείνετε ψύχραιμοι ότι κι αν συμβαίνει ή όσο κι αν σας προκαλεί το παιδί σας. Άλλωστε το ξέρετε ότι το κάνει επίτηδες για να τραβήξει την προσοχή σας.

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη ειδικού για περαιτέρω συμβουλές.

©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *