Υπερφαγία – Είναι Διαταραχή;

H Υπερφαγία είναι μια παρεξηγημένη κατάσταση και δύσκολα αναγνωρίσιμη από τον εαυτό μας ή τους γύρω μας.

Όταν βλέπεις κάποιο οικείο σου πρόσωπο να τρώει παραπάνω απ’ ότι συνήθως ή να έχει πάρει κάποια κιλά ( σε διάστημα πάνω από 3 μήνες ), ποιες είναι οι πρώτες σου σκέψεις ; H απάντηση που έδωσες , είναι η απάντηση που δίνει ο περισσότερος κόσμος. Τρώει περισσότερο, γιατί του αρέσει το φαγητό. Δεν προσέχει τον εαυτό του. Δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Δεν αντιλαμβάνεται πόσο έχει αλλάξει.

Στις ψυχολογικές καταστάσεις, η υπερφαγία δεν γίνεται γιατί ξαφνικά σου αρέσει το φαγητό ή θέλεις λίγο να υπερβάλλεις με την πρόσληψη φαγητού. Αλλά η Υπερφαγία είναι μία αρκετά σημαντική διαταραχή, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις Διαταραχές σίτισης και πρόσληψης τροφής. Τα κριτήρια που οδηγούν την υπερφαγία κάποιου σε διαταραχή είναι τα ακόλουθα:

  1. H υπερφαγία να ξεπερνάς τους 3 μήνες
  2. Να μη συνδέεται με άλλες παθολογικές καταστάσεις
  3. Να προκαλεί ψυχική καταπόνηση

Δυστυχώς, τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να αναγνωριστούν σε πρώτη φάση από τον ίδιο τον πάσχοντα, κι αυτό γιατί πολύ συχνά βλέπουμε να μην εξωτερικεύουν τα παραπάνω συμπτώματα. Είτε θα κρυφτούν για να εκδηλώσουν την υπερφαγία τους είτε κι επειδή οι γύρω τους δεν θα μπορέσουν να “μεταφράσουν” ορθά μια τέτοια συμπεριφορά.

υπερφαγία

Τα ψυχολογικά αίτια αυτής της διαταραχής, μπορούν να εντοπιστούν κατά την διάρκεια των συνεδριών και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Μη κρίνετε εκ των προτέρων ανθρώπους που έχουν παραπάνω κιλά ή τρώνε περισσότερο. Οι ρίζες αυτής της συμπεριφοράς είναι αρκετά πιο βαθιές και ήδη προκαλούν ψυχικό πόνο στον πάσχοντα.

©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *