Η φαρμακευτική αγωγή, για οποιαδήποτε αιτία είναι αποδεκτή. Αλλά…
Είναι αποδεκτή κάτω από κάποια πλαίσια και κανόνες, τους οποίους και θα αναφέρουμε παρακάτω:
- Τα φάρμακα είναι συνταγογραφημένα από τον αρμόδιο ιατρό, ο οποίος πρώτα απ’ όλα σας έχει εξετάσει και έχει κρίνει ότι χρειάζεστε ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας.
- Πρέπει να τηρείται η εκάστοτε δοσολογία, ώστε να μη παραλείπεται ή να υπερβαίνεται κάποια δόση.
- Προσέξτε τις παρενέργειες. Όλα τα φάρμακα έχουν κάποιες παρενέργειες. Πείτε στον γιατρό σας σε ποιες ουσίες έχετε αλλεργία ώστε να επιλέξει για εσάς το κατάλληλο φάρμακο. Δώστε μεγάλη σημασία στα συμπτώματα από τις παρενέργειες και καλέστε τον γιατρό σας.
- Να έχετε πάντα στην άκρη του μυαλού σας ότι τα περισσότερα φάρμακα – αντικαταθληπτικά – ψυχοφάρμακα έχουν μια μέγιστη διάρκεια λήψης. Δεν επιτρέπεται να ξεπεράσετε αυτό το διάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
- Μην επιτρέπεται σε κανέναν γιατρό ή ψυχίατρο να σας συνταγογραφήσει φάρμακα χωρίς να έχετε πρώτα συζητήσει. Δεν δύναται να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή – ειδικά σε ψυχολογικά θέματα – χωρίς πρώτα να έχετε συζητήσει με τον ψυχίατρό σας, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να καταλάβει από τι πάσχετε- αν πάσχετε, την αιτία του και έτσι να προγραμματίσει την θεραπεία σας.
- Μη διακόψετε από μόνοι σας την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συνταγογραφηθεί. Σ’ αυτού του είδους τα φάρμακα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να διακόψετε από μόνοι σας και απότομα την λήψη των φαρμάκων. Λέγοντας ότι είναι επικίνδυνο, εννοούμε ότι μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο σοκ στον οργανισμό σας, ανεπιθύμητες παρενέργειες έως και τάσης αυτοκτονίας. Η διακοπή των φαρμάκων αυτών γίνεται αποκλειστικά με την καθοδήγηση του γιατρού σας.