Ψυχολογία και Σκύλος

Σίγουρα όσοι έχετε σκυλιά, ξέρετε πως επηρεάζει ένα κατοικίδιο τη ψυχολογία σου, τη συμπεριφορά σου αλλά και τα συναισθήματά σου. Σε αυτό το άρθρο όμως θα κάνουμε πιο συγκεκριμένες αυτές τις αλλαγές.

Αρχικά, η ζωή μας με το σκυλί, μας μειώνει τα επίπεδα άγχους μας καθώς εστιάζουμε αρκετές φορές πλέον σε κάποιον άλλον (το σκυλί μας) κατά την διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να αποσυμπιεζόμαστε από όλες τις έννοιες μας και η φροντίδα/ το παιχνίδι μαζί του μας χαλαρώνει.

Στη συνέχεια, παρατηρούμε ότι όλο και λιγότερα καταθλιπτικά επεισόδια εμφανίζονται στους ιδιοκτήτες σκύλων, μιας και η καθημερινότητα μαζί τους θεωρείται αγχολυτικό συστατικό και τα συναισθήματα κατάθλιψης μειώνονται όταν μέσα στην ημέρα γελάμε με τα παιδιάστικα καμώματά τους. Επίσης, το σκυλί μας μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη συντροφικότητα και τα συμπτώματα μελαγχολίας ή μοναξιάς να μειωθούν δραματικά, ενώ παράλληλα η ύπαρξη ενός σκύλου μπορεί να θεωρηθεί και ως θεραπευτικό κίνητρο και να ενεργοποιήσει τα μέλη της οικογένειας.

Τέλος, ένα ακόμα όφελος από τη συνύπαρξή μας με τα σκυλιά είναι η δυνατότητα προσωπικής ωρίμανσης και εξέλιξης. Γινόμαστε πιο συνεπείς και υπεύθυνοι και αυτό γιατί ο σκύλος θέλει ένα πρόγραμμα και φυσικά έχει κάποιες ανάγκες για τις οποίες εμείς είμαστε πλέον υπεύθυνοι. Δεν μπορούμε π.χ. να αφήσουμε τον σκύλο μας χωρίς τροφή ή χωρίς καθημερινή βόλτα. Έτσι εκπαιδευόμαστε κι εμείς μαζί του στον προγραμματισμό αλλά και στο να βάζουμε τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα ώστε να εξυπηρετήσουμε αρχικά τις ανάγκες του σκύλου μας. Επίσης, βγαίνουν κάποια μητρικά στοιχεία στον άνθρωπο αλλά και στοιχεία φροντίδας και αγάπης, που μας κάνουν να αισθανόμαστε πληρότητα και ηρεμία παράλληλα. Σημαντικό όφελος θεωρείται ότι αντιλαμβανόμαστε ίσως πιο έντονα τα ελαττώματά μας, μέσα απο την αλληλεπίδραση μαζί του και προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε όχι μόνο προς το σκύλο μας αλλά και προς τον συνάνθρωπο.

Βάση όλων των παραπάνω στοιχείων, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα οφέλη της συνύπαρξης σκύλου και ανθρώπου αλλά παράλληλα και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο που μπορούν να διδαχθούν τα παιδιά μας.

Η απόκτηση ενός σκύλου δεν είναι μόνο ευθύνη αλλά και μια εκπαιδευτική διαδικασία που οδηγεί στην ψυχική μας ισορροπία!

©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *