Πως να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση

Ο στόχος κάθε νέου γονιού είναι να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του. Είναι όμως εύκολο στην πράξη;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο, αρκεί να υπάρχει η σωστή καθοδήγηση.

Έτσι, για να βοηθήσουμε ένα παιδί να αναπτύξει ένας ισχυρό χαρακτήρα και να πιστεύει στον εαυτό του θα πρέπει να:

  • Ενθαρρύνουμε κάθε θετική προσπάθεια των παιδιών – Το κλειδί της τακτικής αυτής είναι να δίνουμε έμφαση μόνο στις θετικές πράξεις και συμπεριφορές του παιδιού μας και να το ενθαρρύνουμε να τις επαναλαμβάνει. Με τον τρόπο αυτό, θα αισθανθεί δυνατό για κάθε τι που κάνει.
  • Αποφεύγουμε να τονίζουμε όσα πράγματα κάνει λάθος. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε όσα δεν θέλουμε να επαναλάβει το παιδί μας. Μπορούμε όμως να συζητήσουμε μαζί του αυτές τις συμπεριφορές με συμβουλευτικό χαρακτήρα και να του δώσουμε να κατανοήσει ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι.
  • “Ταμπέλες” – αν και η χρήση της “ταμπέλας” δεν είναι και η πιο αποδεκτή συμπεριφορά, μπορούμε όμως να τις μετατρέψουμε σε θετικές “ταμπέλες. “Ταμπέλα” είναι κάθε προσπάθεια χαρακτηρισμού της προσωπικότητας του ανθρώπου. Συνηθίζουμε κάθε τι που κάνει λάθος το παιδί μας να το χαρακτηρίζουμε, π.χ. “τεμπέλης”, “άτακτος” κτλ. Αυτή η τακτική όχι μόνο δεν βοηθάει την προσωπικότητα του παιδιού αλλά ούτε και την αυτοπεποίθησή του. Έτσι αντικαθιστούμε αυτές τις “ταμπέλες” με θετικές, ώστε να τονίσουμε τα δυνατά του σημεία αλλά και να του ενισχύσουμε την εικόνα του και τις δυνατότητές του. Χρησιμοποιούμε λοιπόν θετικές “ταμπέλες” όπως “γενναίος”, “έξυπνος”, “κοινωνικός”και τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει να προσπαθεί ώστε να βελτιώνεται συνεχώς.
  • Πίνακας στόχων – Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν παιχνίδι, στο οποίο όμως το παιδί μας θα μάθει να προσπαθεί, να επιμένει, να επιτυγχάνει και να επιβραβεύεται. Δημιουργήστε έναν πίνακα, π.χ. τους έτοιμους πίνακες σημειώσεων με φελλό, όπου θα ορίσετε τις καθημερινές εργασίες που θα πρέπει να κάνει το παιδί σας. Κάθε εργασία που θα ολοκληρώνεται με επιτυχία, θα βάζετε κι ένα αστεράκι δίπλα. Μόλις λάβει έναν x αριθμό αστεριών, θα επιβραβεύεται το παιδί σας με κάτι που του αρέσει και θα το ενθαρρύνεται να συνεχίσει!

Βρείτε κι άλλους τρόπους που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στο παιδί σας και θα διαπιστώσετε πως μέσα σε λίγες μέρες μόνο θα βλέπετε την διαφορά!

 ©Νικολέττα Σεφέρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *